2022. október 16-án megemlékező ünnepséget rendezett az Szegedi Tudományegyetem Egyetemi Hallgatói Önkormányzata a MEFESZ megalakulásának évfordulója alkalmából.  A megemlékezés során megkoszorúzták az egyetemi MEFESZ emlékművet, majd ezt követően egy ünnepi választmányi ülést tartottak, ahol kiosztották a Hallgatói Mozgalomért Emlékérmeket. 

A megemlékezés kezdetén Csendes Anna, a Szent Györgyi Albert Orvostudományi Kar Hallgatói Részönkormányzatának elnöke tartotta meg ünnepi köszöntőjét.
Ezt követően a MEFESZ emlékmű koszorúzása következett, ahol Ábrahám Tamás az Egyetemi Hallgatói Önkormányzat elnöke és dr. Papp Viola a Doktorandusz Önkormányzat elnöke, helyezték el koszorúikat és hajtottak fejet az ’56-os emlékműnél. Majd Dr. Kiss Tamás, a Magyar Egyetemisták és Főiskolások Szövetségének alapítója helyezett el koszorút. Ezután a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának képviselői helyezték el a koszorúikat. Továbbá Prof. Dr. Zakar Péter Rektorhelyettes úr és Dr. Dömötör Máté Főigazgató úr, rótta le tiszteletét a Szegedi Tudományegyetem vezetése nevében. Az SZTE 1956 Emlékbizottsága is koszorút helyezett el, illetve Kalmár Zoltán a Fiatal Dolgozók Szakszervezetének vezetője is lerótta tiszteletét az emlékmű előtt.  

A koszorúzást követően, a résztvevők átvonultak a BTK Auditórium Maximum termébe, ahol kezdetét vette az ünnepi választmányi ülés. Ábrahám Tamás, az Egyetemi Hallgatói Önkormányzat elnöke köszöntötte a megjelenteket, illetve Dr. Kiss Tamás a MEFESZ egykori elnöke köszöntötte a választmányt. Ezt követően Dr. Kiss Tamás a MEFESZ egykori elnöke, és Ábrahám Tamás az EHÖK elnöke adták át a Hallgatói Mozgalomért emlékérmeket. A Hallgatói Mozgalomért Emlékérmet az EHÖK elnökségének döntése alapján tagozatonként évente legfeljebb egy azon személy kaphatja meg, aki múlhatatlan érdemeket szerzett a Hallgatói Mozgalom fejlődésében.  

A Hallgatói Mozgalomért Emlékérem hallgatói tagozatán a 2022-es év díjazottja Vincze Alexandra Erika.  

Alexandra tanulmányait 2010-ben kezdte, majd 2011-ben kapcsolódott be a hallgatói mozgalom működésébe az Intézeti Tanácsnak a tagjaként. Alexandra egyetemi tanulmányai alatt is aktív szerepet vállalt a hallgatói mozgalom működésében, többek között az évek során Juttatási és Térítési Referensként is dolgozott. Tanulmányai befejeztével felkérést kapott, hogy legyen a EHÖK főállású munkavállalója, mint irodavezető. Innentől kezdve személyisége, munkája és odaadása az EHÖK-ön folyó munka meghatározó részévé vált. Jelenleg is az ő nevéhez fűződik a EHÖK moziestek szervezése, illetve a Szeged Megyei Jogú Város Ösztöndíj pályázattal kapcsolatos feladatok is.  

A Hallgatói Mozgalomért Emlékérem külsős támogatói tagozatán a 2022-es év díjazottja Nagy Zoltán Péter. 

Nagy Zoltán a Juhász Gyula Pedagógusképző Karért végzett munkáját 2001-ben kezdte meg, amikor is a kari Hallgatói Önkormányzat alelnöke lett. Ezt követően 2002-től 2007-ig a testület elnöki pozícióját töltötte be, mely során legfontosabb kihívásnak tartotta a rendezvények színesebbé tételét. Zoltán nevéhez számos, a Kar életében fontos esemény és kezdeményezés köthető. Többek közt az Ages Quod Agis Nonprofit Kft. létrehozása, melynek 2008 és 2010 között az ügyvezetője is volt. A JUGYU KLUB ötlete és megvalósulási folyamatának elősegítése, a Teleki Blanka Kollégium felújítása és internet hálózatának kiépítése, a TÁK kártya létrehozása és az ehhez köthető kedvezményrendszer kidolgozása, a JGYPK Diplomások Körének létrehozása, a Kari zászló újragondolása, valamint a Kari Ajándékbolt elindítása. Mindemellett a mai napig segíti az SZTE JGYPK HÖK és az EHÖK működését, segítségére a Hallgatói Önkormányzat mindig számíthat. Nagy Zoltán Péter 2017-óta a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kar Dékáni Hivatalának a vezetője.  

Ezt követően a Hallgatói Mozgalomért Emlékplakettek kiosztása következett az EHÖK elnökségének döntése alapján, idén 6 személy kaphatta meg, akik tevékenységükkel nagyban hozzájárultak a hallgatói önkormányzatiság fejlődéséhez. A 2022-es évben díjat kaptak hallgatói tagozaton: Dr. Hulita Sybilla, Dr. Hajagos Gergely, Darida Ádám Péter, Ecseri Roland, Kovács Bence Gábor és Fazekas Mihály Zsolt.  

Így a díjak átadása után a Szózat meghallgatásával zárult az ünnepi választmányi üléssel egybekötött megemlékezés.  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük